Třídní výlet - Farma Stachovice

27.06.2024 06:49

Než jsme se nadáli, přiblížil se nám konec školního roku a ten jsme si zpříjemnili třídní výletem, který jsme si naplánovali na čtvrtek 13. 6. 2024.  Jako cíl jsme si letos vybrali Farmu Strachovice, která se nachází nedaleko města Kralovice na severním Plzeňsku. Počasí se zprvu zdálo ošklivé, ale než jsme dojeli do místa určení, sluníčko se na nás usmívalo. První zastávkou našeho putování však byla barokní perla severního Plzeňska a tou je stavba Mariánská Týnice. Tuto krásnou památku jsme si prohlédli z přilehlé zahrady a poté se vydali směr Farma Strachovice. 

Zde na nás čekala velmi milá paní Novotná s poučnou komentovanou dvouhodinovou prohlídkou, během které jsme si vyslechli spoustu zajímavých věcí. Highland cattle, nebo také Skotský náhorní skot, který se zde na farmě chová od roku 2005, je chovám na maso a pochází z centrálního Skotska a v tuto chvíli stádo čítá 29 krav, jeden plemenný býk a několik nových telátek. Každý z nich má své jméno a ošetřovatelé je rozeznají. Dozvěděli jsem se, že kráva váží kolem 400 kg a býk 1200 – 1500 kg. Další zajímavostí je chov irských cobů. Jsou to koně vyznačující se silnou kostrou, hustou hřívou, ocasem a bohatými rousy, které jsme měli možnost nejenom vidět v ohradě, ale také se k nim přiblížit a hladit si je. Také jsme nahlédli do stájí, kde byl krásný plemenný hřebec jménem Matcho, děti jej nakrmily, hladily si ho a dozvěděli jsme se, že je mu 21 let a vyhrál spousty důležitých cen. V neposlední řadě jsme si prohlédli ohradu se stádem oveček pocházejících z Dánska. Jednalo se o plemeno Oxford Down, jehož poznávacím znamením je bílé tělo a tmavá hlava, což děti znají podle ovečky Shaun. Po celou dobu prohlídky nás doprovázeli dva přítulní a poslušní psi rasy chodský pes jménem Api a Konan. Na konci jsme dostali krásné dárky v podobě medů, olivového oleje a Strachovické pochoutky, což jsou mandle ve skořici. 

Třídní výlet jsme zakončili obědem ve formě chutné pizzy. Všem se výlet moc líbil, a nejenom, že jsme si odnesli spousty dárků, ale také jsme se naučili novým věcem a co je hlavní, počasí nám opravdu přálo a o to víc byl výlet vyvedený.

                                                                          Bc. Ludmila Korčáková

fotografie zde: www.rajce.idnes.cz/zmap/album/tridni-vylet-do-farmy-do-strachovic

Zpět