Přírodovědně turistický pobyt 2024

12.06.2024 16:07

Přírodovědně turistický pobyt se tentokráte připravil na 6. a 7. června. Jako každý rok, tak i letos byla součástí přírodovědná soutěž. Před soutěží obdrželi všichni žáci do tříd motivační dopis, který nás informoval o průběhu soutěže.

Třídy praktické školy měly za úkol připravit trasu lesem s přírodovědnými úkoly: turistické značky, stopy zvířat, poznávání savců a ryb, obojživelníků a ptáků. Také jsme poznávali léčivé rostliny a byliny na louce, stromy a keře. Cíl byl v Hostinci Drahouš.  Odměnou nám byl opečený buřt a samozřejmě odpočinek na zahradě místního hostince. Odpočatí jsme se vydávali zpět ke škole na oběd.

 Po náročném dopoledním zápolení ve znalostech rostlin zvířat a topografických značek, odpoledne pokračovalo v okolí školy. Žáci měli možnost si vybrat odpočinkové i relaxační aktivity venku, sportovní i fyzicky náročnější činnosti. Nejstarší žáci šli stavět stany do kempu. Příroda si s námi ale pohrála, a tak přišla úplně nečekaná bouřka a my nakonec byli rádi, že jsme je stihli postavit i za malého deště. Vzduch byl ale poměrně teplý, a tak nám to zase až tak nevadilo. Po svačině jsme se již přesunuli na kemp všichni. Dokončili vypnutí stanů a užili si sportovní hry v areálu kempu. Pak už se přiblížilo školní auto s večeří. Hlad byl, a proto guláš z ešusů mizel poměrně dost rychle. Potom už se někteří žáci přesunovali na internát a někteří si šli připravovat postel do stanů. Né že by šli už spát, ale aby měli na večer připraveno.  V podvečer přišel další déšť a my se museli schovat pod střechu pergoly. Když déšť ustal a mokré trávy a louží bylo všude dost a dost, našly si děti další zábavu a dalo nám dost práce, aby si děti nesedaly na mokré lavičky a zábavné prvky na hřišti. A tak nezbylo nic jiného, než dojet do školy pro náhradní oblečení a podsedáky. Do večera bylo už jen sluníčko, a tak i tentokráte došlo na pečení buřtů a topinek na ohýnku. Když už zapadlo i sluníčko, nastal čas hygieny a přípravy ke spánku. Starší děti ještě chvilku pobyly u ohně, ale za chvíli už šly taky spát. Po celodenním pobytu venku jsme je ani nemuseli moc přemlouvat.

Ráno někteří žáci vyskočili poměrně brzo a jiné jsme museli doslova budit. Po výborné snídani jsme začali uklízet osobní věci, karimatky a spacáky a už tu byla další část školy. Po vyhodnocení Jesenického putovaní paní ředitelkou jsme rozcvičili tělo na různých stanovištích v kempu a už se blížil čas návratu do školy. Trasa ale vedla přes pláž u rybníka, kde každá třída měla schovaný poklad (sladkost) a pak už hurá do školy k závěrečnému nástupu a ukončení přírodovědně turistického pobytu. A co si myslíte? Líbilo se to dětem? No jasně jen dva žáci by se raději učili, ale všichni ostatní by si to raději zopakovali. Takže pobytu : „Hurrá, hurrá, hurrá !!!!“

Mgr. Radmila Sunkovská a Mgr. Markéta Uhrová

fotografie zde:www.rajce.idnes.cz/zmap/album/prirodovedne-turisticky-pobyt-2024

Zpět