Jaro v naší třídě

30.05.2024 07:13

 

Období jara je tu a s ním přicházejí další akce v naší škole.

Příroda se nám pomalu probouzí, a tak jsme v hodinách předmětu pracovní výchovy nejen shrabali trávu a spadané listí na školním pozemku, ale také připravovali náš záhon na jarní výsev. Vypleli jsme jej a poté zaseli semínka ředkviček a zasadili sazenice rajčat a kedlubnů. V tomtéž předmětu jsme si připravili různé pokrmy. Jedním z nich byl puding s piškoty
a ovocem a další byl moučník „falešný štrůdl“, kde jsme použili jablka a hrušky. Práce všechny bavila a moc jsme si pochutnali. Na rozvoj motoriky, upevnění pozornosti, soustředěnosti
a přesnosti jsme praktikovali montáž a demontáž výrobku. Vzhledem tomu, že se blížily Velikonoce, práce v předmětu výtvarné činnosti se opírala o svátky jara. Vyráběli jsme převážně dekorace z březového proutí, které pak byly nabídnuty na prodejní výstavu školy.

Na konci března jsme si v prostorách školy poslechli přednášku MUDr. Luhanové na téma „První pomoc“. Žáci měli možnost vyzkoušet si masáž srdce na figuríně.

Začátkem dubna jsme se zúčastnili projektu Den pro zdraví v KD Jesenice. Zde jsme měli možnost vyzkoušet si různé aktivity, jako například nasazení si a procházku s brýlemi, které měly navodit stav jako při opilosti, nechali jsme si změřit tlak, nafukovali balónek nebo sestavovali pyramidu zdravých a nezdravých potravin. Na konci jsme ochutnali několik druhů salátů. Nejvíce všem chutnal ovocný a také mrkvový s ananasem. A velmi nás potěšilo, že jsme si mohli zakoupit zákusky, které vytvořili učni SŠ obor cukrář.

Na konci dubna si pro nás škola připravila další pěknou akci a tou byla „Týden Země a vody“. V rámci těchto dní jsme plnili různé úkoly a také jsme šli na vycházku, během níž jsme sbírali odpadky. Naše kroky směřovaly kolem Fikačských rybníků a dál Žulovou stezkou. Během procházky jsme nasbírali dost odpadků, které do přírody rozhodně nepatří. Druhá vycházka se týkala poznávání rostlin, živočichů, povrchu např. kůry ze stromů, kamene, vůně trávy atd.

V návaznosti na to jsme se ke konci května šli podívat o ČOV v Jesenici. Zde nám poskytl pan Týče zajímavou přednášku o tom, jak se voda čistí a následně zpracovávají nečistoty. Mimo jiné jsme se dozvěděli, že kal z vody se převáží do ČOV v Rakovníku, kde se lisuje a dále používá zpět v přírodě jako hnojivo. Tato přednáška nás opět utvrdla v tom, jak se máme chovat v přírodě a k přírodě.

Bc. Ludmila Korčáková, tř. uč.

fotografie zde:www.rajce.idnes.cz/zmap/album/jaro-v-nasi-tride

Zpět