Celoškolní výlet do Nižboru a Chyňavy

14.06.2024 13:25

Na tento den se netrpělivě těšilo mnoho z nás. Věděli jsme, že, kdo si počká, ten se dočká.  Celý den bez výuky, někam se podívat, něco vidět, něco zažít.

Ráno 11. června 2024 jsme sedli jsme do autobusu či školního auta a hurá směr Nižbor. Tam vystoupila jedna část skupiny a my mladší popojeli ještě kousek do kopce. Tam v Chyňavě na nás čekal Zoopark s názvem Statek u Merlina. Není nic lepšího, než zapojit do učení co nejvíce vjemů. A tak jsme zapojili nejen zrak, sluch, čich, ale i hmat. Mohli jsme si krmit vybraná zvířata (králík, morče, lama, velbloud, ovce, koza atd). Areálem nás provázela chovatelka Lucie a věděla toho opravdu spoustu. Potom jsme si mohli projít zvířata s paní učitelkou. A v poledne na nás čekal oběd – řízek s bramborovou kaší. Stihli jsme si nakoupit nějaké upomínkové předměty či sladkosti a pak už jsme se sešli s druhou skupinou, protože ti měli úplně jiný program.

A divili byste se jaký. Z autobusu jsme vystoupili na křižovatce. Nejprve jsme se museli rozkoukat a pak jsme se pěšky vydali směr zámek Nižbor. Přišli jsme na malé dlážděné nádvoří, kde byly krásné kované židle a stolky s barevnou mozaikou. Dali jsme si svačinu a netrpělivě čekali na desátou hodinu až budeme moci vstoupit do zámku. V zámku nás čekala prohlídka, která sice nebyla komentovaná, přesto se nám pěkně protáhla. Paní učitelka Lacinová měla na žáky spoustu zajímavých dotazů k exponátům. Poté jsme zhlédli poutavý krátký film o keltském mincovnictví. Kdo chtěl, koupil si ještě v informačním centru turistickou známku nebo malý upomínkový předmět. A pak kozí stezkou dolů do městečka. Čekal nás oběd v restauraci U Lípy. Měli jsme pořádný kuřecí řízek a vařené brambory, a věřte, že nezbyl ani drobeček. Paní ředitelka by měla radost, protože jsme dnes dostali hned dvě pochvaly za slušné chování, a to jak na zámku, tak i v restauraci. To se červené třídě plné kluků jen tak nestane. Po obědě jsme seběhli k řece, kde jsme se potkali s první skupinou. Udělali jsme si společné foto, proběhli se a než jsme se nadáli, byl tu autobus. Poté už nás čekala jen cesta do školy, konec výletu a pak domů.

Teprve druhý den přišly pořádné ohlasy. Jé to bylo prima, to jsme si to hezky užili, byla legrace, ten autobus funěl do kopce, a ještě spousta dalších pozitivních hlášek. A co napsat nakonec – zkrátka, že to nebyla pohádka, ale pohodový školní výlet. Děkujeme.

Žáci základní školy s Mgr. Markétou Uhrovou a Mgr. Janou Měchurovou

fotografie zde: www.rajce.idnes.cz/zmap/album/celoskolni-vylet

Zpět